logo



FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Nieprawidłowe ID sesji
Autor Wiadomość
Kalia 
w(y)kurzacz trolli



Wersja gry S1: UW: 2.28
Wersja gry S2: IB/WS: 2.65.2
Platforma S2: PC
Wersja gry SC: Jungle Hunt
Platforma SC: PC
Wersja gry S3: FE
Wiek: 30
Dołączyła: 13 Lut 2007
Posty: 2035
Skąd: Zielonka k. Warszawy
Wysłany: 2012-12-23, 13:24   Nieprawidłowe ID sesji

Zdaje się, że jest to novum, które pojawiło się po updacie forum.
Ja nie mam z tym kłopotów, bo korzystam z FF z wtyczką Lazarus, która zapamiętuje mi wpisany tekst, ale na innych przeglądarkach lub bez Lazarusa ludziom mogą ginąć wpisane treści postów jeśli pozostaną zalogowani zbyt długo bez wykonywania akcji.
Dało by się to wyłączyć lub ew. zwiększyć czas odświeżania numeru sesji/wylogowywania?
_____________________________________________________________________


Gauri napisał/a:
Wpisuję Cię na listę osób, którym Kalia może niechcący urwać głowę przy samych kostkach ^^

:vampir: Oh, I love this job... :]

Polecam: http://takbardzozle.blogs...2-pisownia.html
 
 
Shei 
Rest in Pieces



Wersja gry S1: UW: 2.28
Wersja gry S2: ZE: 2.65.2
Platforma S2: PC
Wersja gry SC: Citadel
Platforma SC: PC
Wersja gry S3: FE
Platforma S3: PC
Wiek: 36
Dołączył: 09 Lut 2007
Posty: 2852
Skąd: Zawiercie
Wysłany: 2012-12-27, 10:04   

Ale to niby poprawione było. Że nawet jak sesja wygaśnie, to dawało się cofać i treść powinna być :> Bo właśnie widziałem że pisali o tym na forum Przema i było też rozwiązanie, które dopisane jest też tu. Ja testowałem cofanie na Operze i jakoś normalnie mam tekst nadal. Nawet przed chwilą zostawiłem na dłuższy czas posta i po wysłaniu miałem, że niby wygasła, cofnąłem i normalnie było wszystko. No ale mnie jakoś nie wylogowało, Noże coś z ciastkami nie teges czy coś :> Pod jaki adres forum wchodzisz? Bo często widzę ludzie z www mi linki podają, a ma być "forum" zamiast "www".
_____________________________________________________________________

 
 
Kalia 
w(y)kurzacz trolli



Wersja gry S1: UW: 2.28
Wersja gry S2: IB/WS: 2.65.2
Platforma S2: PC
Wersja gry SC: Jungle Hunt
Platforma SC: PC
Wersja gry S3: FE
Wiek: 30
Dołączyła: 13 Lut 2007
Posty: 2035
Skąd: Zielonka k. Warszawy
Wysłany: 2012-12-27, 11:16   

Shei napisał/a:
Pod jaki adres forum wchodzisz? Bo często widzę ludzie z www mi linki podają, a ma być "forum" zamiast "www".

No pod www to tak jakby strona jest, forum tam nie uświadczysz :P

W sumie nie wiem, co mi ocala tekst, być może ta wstawka do forum - niemniej nie wszyscy wiedzą, że trzeba cofnąć (podejrzewam, że wiele osób zamiast tego robi refresh albo w ogóle przechodzi do strony głównej).

Co by nie było - nie wiesz, czy da się to jakoś unieszkodliwić, bo nawet jeśli nie gubi treści postów, to jest zwyczajnie niewygodne :P
_____________________________________________________________________


Gauri napisał/a:
Wpisuję Cię na listę osób, którym Kalia może niechcący urwać głowę przy samych kostkach ^^

:vampir: Oh, I love this job... :]

Polecam: http://takbardzozle.blogs...2-pisownia.html
 
 
Shei 
Rest in Pieces



Wersja gry S1: UW: 2.28
Wersja gry S2: ZE: 2.65.2
Platforma S2: PC
Wersja gry SC: Citadel
Platforma SC: PC
Wersja gry S3: FE
Platforma S3: PC
Wiek: 36
Dołączył: 09 Lut 2007
Posty: 2852
Skąd: Zawiercie
Wysłany: 2012-12-27, 12:42   

forum możesz otwierać pod www.sacred.pl/forum, bo to w sumie prawidłowy adres forum by był, ale ja zrobiłem przekierowanie na subdomenę forum.sacred.pl. No a często widzę, że jak ktoś mi daje linka do jakiegoś tematu czy czegoś z forum, to daje mi www.sacred.pl/forum... Dlatego pytam, bo ciastka nie będą działały tak jak powinny, jeżeli ktoś wchodzi pod www.sacred.pl/forum i wtedy właśnie może wylogować.


No ale to właśnie dodatkowe jakieś tam zabezpieczenie jest z tą sesją i tak musi być. No a ustawić na więcej nie ma sensu, bo to jest chyba ta sesja co trzyma użytkownika online przez dany czas bez naliczania kolejnej wizyty. No to jak dam dłuższy czas sesji, to znowu będzie przez długi czas naliczało każdą wizytę, zamiast naliczyć kolejną.

A o ile dobrze pamiętam, to wcześniej też potrafiło wywalić błąd z numerem sesji, tylko nie pamiętam, czy jedynie w panelu to mialem, czy w tematach też mogło być :> Bo na pewno w panelu sesja była przerywana po kilku minutach, jeżeli nic się nie robiło.

No a wątpię, żeby ludzie nie próbowali cofnąć strony, tylko od razu na główną wskakiwali, jak dostaną ten błąd z sesją. W sumie mogą spróbować dopisać do tego błędu, żeby cofnęli stronę i skopiowali tekst, a po odświeżeniu strony żeby wysłali jeszcze raz to.

Zanim to wysłałem, to mi sesja wygasła xD
_____________________________________________________________________

 
 
Kalia 
w(y)kurzacz trolli



Wersja gry S1: UW: 2.28
Wersja gry S2: IB/WS: 2.65.2
Platforma S2: PC
Wersja gry SC: Jungle Hunt
Platforma SC: PC
Wersja gry S3: FE
Wiek: 30
Dołączyła: 13 Lut 2007
Posty: 2035
Skąd: Zielonka k. Warszawy
Wysłany: 2012-12-28, 13:00   

Shei napisał/a:
No to jak dam dłuższy czas sesji, to znowu będzie przez długi czas naliczało każdą wizytę, zamiast naliczyć kolejną.

W sensie polujesz na liczbę odwiedzeń strony? :? Chyba czegoś nie załapałam...
Shei napisał/a:
A o ile dobrze pamiętam, to wcześniej też potrafiło wywalić błąd z numerem sesji, tylko nie pamiętam, czy jedynie w panelu to mialem, czy w tematach też mogło być

No to chyba tylko w panelu, bo 'normalnemu' użytkownikowi coś takiego nie wyskakiwało.
Shei napisał/a:
No a wątpię, żeby ludzie nie próbowali cofnąć strony, tylko od razu na główną wskakiwali, jak dostaną ten błąd z sesją.

Co najmniej jeden tak (z)robi(ł) i marudzi, że 'nie chce mu się przepisywać wszystkich kropek', więc wrzucił monolityczny blok tekstu bez znaków interpunkcyjnych i wielkich liter. Stąd też wynikł mój post tutaj.
_____________________________________________________________________


Gauri napisał/a:
Wpisuję Cię na listę osób, którym Kalia może niechcący urwać głowę przy samych kostkach ^^

:vampir: Oh, I love this job... :]

Polecam: http://takbardzozle.blogs...2-pisownia.html
 
 
Shei 
Rest in Pieces



Wersja gry S1: UW: 2.28
Wersja gry S2: ZE: 2.65.2
Platforma S2: PC
Wersja gry SC: Citadel
Platforma SC: PC
Wersja gry S3: FE
Platforma S3: PC
Wiek: 36
Dołączył: 09 Lut 2007
Posty: 2852
Skąd: Zawiercie
Wysłany: 2012-12-28, 18:33   

Kalia napisał/a:
Shei napisał/a:
No to jak dam dłuższy czas sesji, to znowu będzie przez długi czas naliczało każdą wizytę, zamiast naliczyć kolejną.

W sensie polujesz na liczbę odwiedzeń strony? :? Chyba czegoś nie załapałam...


W sensie, że po co ma sesję trzymać przez powiedzmy godzinę bez sensu, jeżeli kogoś nie ma już na forum. Jak ustawię na godzinę, to ktoś się zaloguje, looknie do shouta i mu sesję będzie przez godzinę trzymało, więc wystarczy że wróci po 59 minutach, znowu coś tam zrobi i będzie sesja na kolejną godzinę przedłużona i już mu nabije 2h że niby był na forum :> Właśnie o to chodzi, żeby sesja nie byłą zbyt długa, bo jak ktoś coś robi na forum, to i tak tą sesję mu przedłuża, a jak wejdzie tylko na chwilę, to po co forum ma ją trzymać długo. Zawsze tak było, że sesja trwała kilkanaście minut, tylko że teraz musiałem ją trochę skrócić, ponieważ shout dodatkowo ją jeszcze przedłuża. Więc jak by chodziło o nabijanie, to właśnie godziny by można było sobie nabijać na forum, jak by była długa sesja ustawiona.

Jeżeli ktoś skrobie długiego posta, to i tak mu sesja wygaśnie, no chyba, że bym ją ustawił na pół dnia... Kiedyś chyba w ogóle nie było tego sprawdzania sesji podczas pisania posta, no ale później z jakichś tam powodów to dodali i nic z tym raczej nie zrobisz. Poszukam na forum Przema czy coś na ten temat pisali, no bo mi też cały czas teraz wygasa zanim napiszę posta, bo z reguły jednak dłuższe posty zawsze mam :/
_____________________________________________________________________

 
 
Kalia 
w(y)kurzacz trolli



Wersja gry S1: UW: 2.28
Wersja gry S2: IB/WS: 2.65.2
Platforma S2: PC
Wersja gry SC: Jungle Hunt
Platforma SC: PC
Wersja gry S3: FE
Wiek: 30
Dołączyła: 13 Lut 2007
Posty: 2035
Skąd: Zielonka k. Warszawy
Wysłany: 2012-12-30, 20:37   

Shei napisał/a:
Właśnie o to chodzi, żeby sesja nie byłą zbyt długa, bo jak ktoś coś robi na forum, to i tak tą sesję mu przedłuża

No ja często wejdę, coś robię i zanim skończę to mnie wywali... Pisanie, szukanie, znów pisanie i... łbem w ścianę.
Shei napisał/a:
Poszukam na forum Przema czy coś na ten temat pisali, no bo mi też cały czas teraz wygasa zanim napiszę posta, bo z reguły jednak dłuższe posty zawsze mam

Jakby to powiedzieć - I know your pain.
_____________________________________________________________________


Gauri napisał/a:
Wpisuję Cię na listę osób, którym Kalia może niechcący urwać głowę przy samych kostkach ^^

:vampir: Oh, I love this job... :]

Polecam: http://takbardzozle.blogs...2-pisownia.html
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,21 sekundy. Zapytań do SQL: 14