logo



FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ścinanie się
Autor Wiadomość
S1master 


Wersja gry S1: ZE KK: 2.28
Wersja gry S2: ZE: 2.65.2
Platforma S2: PC
Wersja gry S3: Nie mam gry
Dołączył: 10 Cze 2013
Posty: 56
Wysłany: 2013-07-22, 10:16   Ścinanie się

Otóż przedstawię mój problem konsekwentnie i szybko: moja gra czasami się zacina na amen i muszę wtedy restartować komputer. Dzieje się tak tylko i wyłącznie gdy moja postać, mobek, ncs wypowiadają jakieś teskty (najczęściej długie). Wtedy z moich głośników leci np. w przypadku kapłanek sakkary: itness...itness...itness... czyli końcówka ich tekstu, która w kółko się powtarza, gra się wtedy zatrzymuje, komputer przestaje reagować na moje polecenia i muszę restartować. Gdzie najczęściej mi się to zdarza:
1: Obok Shires Pen, podczas ratowania córki tego wieśniaka
2: Gdy przychodzę do Tyr-Fasul i kończę gadać z Shareefą, postać wypowiada wtedy dosyć długi tekst.
3: Gdy teleportuję się do Ahil-Tar, wiadomo, "My deepest respect to Valorian troops fighting with Orcs here", wystarczy, żeby mnie zawiesić.
4 Podczas walki, gdy moja postać wypowiada swoje "heroiczne" teksty.

Więc, innymi słowy, gra ścina się, gdy za dużo mobów jednocześnie coś mówi lub przy dłuższych tekstach, a czasami nawet, gdy występuje sekwencja zmasowanych dźwięków, np. kiedy cała grupa orków zgodnie na twój widok wydaje te swoje pomrukiwania, też się tak raz zdarzyło, że gra się ścięła.

Bug zdarza mi się od początku mojej przygody z tą grą, czyli od roku 2008, ale dopiero teraz przypomniałem sobie, że mogę was o to zapytać. Po tym, jak rok temu zrestartowałem dysk (TROJAAAN ;/ ), bug zdarza się rzadziej, przed restartem zdarzało mi się to co 4 minuty.
Co ciekawe, najczęściej, prawie zawsze zdarza się to po około 3 godzinach grania.

Wersja gry 2.28, gra kupiona legalnie w sklepie, nie przez jakiegoś pirata, karta graficzna NVIDIA GeForce 7500, czyli do Sacred dobra, bo Sacred z NVIDIĄ się nie gryzie.

:help: !

EDIT: Żadnych wirusów nie złapałem, mam Kaspersky'ego, więc raczej wirusa by wykrył, a poza tym staram się nie wchodzić na podejrzane strony internetowe.
_____________________________________________________________________
"Thorwyn nie jest, do cholery, krasnoludem!"
Ostatnio zmieniony przez S1master 2013-07-22, 10:22, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
McAbra 



Wersja gry S1: ZE KK: 2.28
Wersja gry S2: Nie mam gry
Wersja gry S3: Nie mam gry
Dołączył: 30 Cze 2013
Posty: 23
Wysłany: 2013-07-22, 15:52   

A zwykłe wyłączenie dźwięku nie pomoże?
No chyba że nie wyobrażasz sobie gry bez dźwięku (ja po prostu wolę grać do muzyki ;) ).
_____________________________________________________________________
Mróz pokrył lodem cały staw
W okowach mrozu zasnął las
Pod moją stopą kruchy spękał lód
Lecz ja uciekłem przed przeznaczeniem
Na wschód, na wschód, na wschód...

A. Pilipiuk - "Norweski dziennik"
 
 
S1master 


Wersja gry S1: ZE KK: 2.28
Wersja gry S2: ZE: 2.65.2
Platforma S2: PC
Wersja gry S3: Nie mam gry
Dołączył: 10 Cze 2013
Posty: 56
Wysłany: 2013-07-22, 18:29   

Tak, jak gram tylko 1 godzinę, to postacie mogą sobie gadać, ile chcą.

Zdarza się na wszystkich postaciach, komp ma 2 wentylatorki sprawne, regularnie odkurzany. I mam dobry procesor, a 3 RAM i dużo miejsca na dysku sprawia, że prawie w żadnej mało wymagającej grze nie mam żadnych lagów.
I rzeczywiście, Mac, zapomniałem wspomnieć, że po wyłączeniu głośników nic się nie ścina, więc od paru lat w tych wszystkich 4 miejscach wymienionych przeze mnie przezornie wyłączam głośnik.

Grę reinstalowałem, i wybacz, bo może mnie źle zrozumiałaś: to nie tylko Sakkara wywołuje u mnie ścinki, KAŻDY mobek może to zrobić, ale k. sakkary najwięcej wrzeszczą.
_____________________________________________________________________
"Thorwyn nie jest, do cholery, krasnoludem!"
 
 
Thecmelion 
TheC(melion) :P



Wersja gry S1: UW: 2.28
Klan S1: [SF] Black Hand
Wersja gry S2: ZE: 2.65.2
Klan S2: Nie dotyczy :)
Platforma S2: PC
Wersja gry S3: Nie mam gry
Pomógł: 165 razy
Wiek: 27
Dołączył: 09 Lut 2007
Posty: 2208
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-07-22, 18:45   

Ja wiele nie pomogę, ale chcę tylko coś dodać do tego tematu, ponieważ mam bardzo podobny problem, jaki jest tu wspomniany. Dość często, niemal w różnym momencie biegania po Ankarii (byle jaką postacią) mam zwiechy dźwięku, przez co staje cała gra i jedyny sposób to restart na przywrócenie kompa. Z czystej ciekawości sprawdziłem, czy jeśli wyłącze w ogóle dźwięki w grze [w opcjach] to też się zatnie i o dziwo nie ma żadnej ściny wtedy. Wszystko działa dobrze, ale jednak gra bez jakichkolwiek dźwięków jest co najmniej nudna. Zdaje mi się, że dźwięk w Sacred ma jakiś problem z działaniem na nowszych sterownikach od dźwięku w kompie (w moim przypadku Realtek HD Audio), lecz to tylko moje zdanie, gdyż nie wiem czy to rzeczywiście może być to. :|
_____________________________________________________________________
:ziew:
 
 
 
S1master 


Wersja gry S1: ZE KK: 2.28
Wersja gry S2: ZE: 2.65.2
Platforma S2: PC
Wersja gry S3: Nie mam gry
Dołączył: 10 Cze 2013
Posty: 56
Wysłany: 2013-07-23, 08:38   

Dokładnie o to mi chodziło, thec, jedynym sposobem jest wyłączenie głośników, ale gra bez dźwięków naprawdę jest nudniejsza....
I najlepsze jest to, Thec, ze mam dokładnie takie same głośniki jak ty. :? Czyli chyba właśnie o to chodzi, tylko co ma głośnik do ścinania się gry...?
_____________________________________________________________________
"Thorwyn nie jest, do cholery, krasnoludem!"
 
 
S1master 


Wersja gry S1: ZE KK: 2.28
Wersja gry S2: ZE: 2.65.2
Platforma S2: PC
Wersja gry S3: Nie mam gry
Dołączył: 10 Cze 2013
Posty: 56
Wysłany: 2013-07-23, 14:18   

No cóż, trudno. Dzięki za odpowiedzi. :]
_____________________________________________________________________
"Thorwyn nie jest, do cholery, krasnoludem!"
 
 
krasnal_stolin


Wersja gry S1: ZE KK: 2.28
Wersja gry S2: Nie mam gry
Wersja gry S3: Nie mam gry
Wiek: 44
Dołączył: 10 Wrz 2014
Posty: 20
Wysłany: 2015-03-12, 21:44   

Ja mam wersję podziemia, ale problem z zacinaniem a nawet wyłączaniem gry ( a czasem komputera ) , jest ten sam. Fakt że potrafię dziennie grać i po kilkanaście godzin (jeśli mam czas ). Na początku nie wiedziałem o co chodzi. Potem zrozumiałem że trzeba wychodzić ( co jakieś 2-3 godziny max) z gry, wyłączać komputer ( nie 'uruchom ponownie' ), tylko restart zimny, odczekać naście sekund i włączyć ponownie. Aha i wyłączanie dźwięku, czy głośników nic nie daje (to tylko przesunięcie zdarzenia w czasie ).

Pozdrowienia dla Sacred-owców.
 
 
S1master 


Wersja gry S1: ZE KK: 2.28
Wersja gry S2: ZE: 2.65.2
Platforma S2: PC
Wersja gry S3: Nie mam gry
Dołączył: 10 Cze 2013
Posty: 56
Wysłany: 2015-05-10, 12:15   

krasnal_stolin napisał/a:
Aha i wyłączanie dźwięku, czy głośników nic nie daje (to tylko przesunięcie zdarzenia w czasie ).

Pozdrowienia dla Sacred-owców.

Mimo wszystko po ich wyłączeniu zdarza się to rzadziej - albo bardzo ciekawe i częste zbiegi losu, albo to jakaś zależność.
_____________________________________________________________________
"Thorwyn nie jest, do cholery, krasnoludem!"
Ostatnio zmieniony przez S1master 2015-05-10, 12:15, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
blandolo 


Wersja gry S1: Classic: 1.7
Wersja gry S2: 2.12
Wersja gry S3: Nie mam gry
Dołączył: 05 Lis 2016
Posty: 1
Skąd: Kielce
Wysłany: 2016-11-05, 15:19   

mnie sie podobnie tnie...
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,57 sekundy. Zapytań do SQL: 14